Świat Mikroorganizmów

 

Gleba nie bierze bez dawania. Najpierw daje życie nasionom, potem karmi świat istot żywych. Dalej jest okopywana i użyźniana czyli przygotowana pod nowy zasiew. To, co rolnik daje ziemi, to również od niej otrzymuje.

Jesień to czas zbiorów owoców i warzyw. Ziemia daje swoje plony. Jeśli dobrze była użyźniona, to da wspaniałe naturalne owoce. Jeśli zaś czegoś jej brakowało, to będzie dawać braki. Ze sztucznych nawożeń będą sztuczne produkty.

Pogoda w tym roku była bardzo niesprzyjająca wielu uprawom rolniczym. Raz za dużo deszczu a drugi raz susza. Brakuje równowagi czyli środka. W naturze istnieją prawa, które potrafią zachować równowagę o ile człowiek nie zakłóca tych praw.

ziemia

Od początków powstania świata w  glebie przebywały pożyteczne mikroorganizmy, których przeznaczeniem jest praca w użyźnianiu gleby. Ich rola polega na przerabianiu resztek pożniwnych i poplonów oraz obornika na próchnicę. To próchnica wzmacnia naturalną siłę rodną ziemi.  Tak przygotowana gleba potrafi dać zdrowe i obfite plony na rok następny.

Rolnik poprzez naciski systemu, wprowadził chemię do gleby i zakłócił jej naturalny proces regeneracji. Większość pożytecznych mikroorganizmów została zabita, poprzez chemiczne środki ochrony roślin, nawozy sztuczne i wapno,  dlatego nie ma kto poprzez zimę pracować nad regeneracją gleby. Ziemia ulega ciągłej degeneracji.

Jeszcze trochę a pola staną się pustyniami, gdzie nic nie urośnie. Tak bywa już  w krajach zachodnich, gdyż chemia zniszczyła wiele pól uprawnych. Jeśli polski rolnik nie podniesie poziomu swej świadomości, to z jego ziemią stanie się podobnie.

Wprowadzając od nowa utracone pożyteczne mikroorganizmy pod postacią EMa ( namnożone), można odzyskać po zregenerowaniu utraconą siłę rodną gleby. Jest to odnowienie procesu produkcji rolnej, który wymaga cierpliwości. Ziemia powoli musi się zasiedlić pożytecznymi  mikroorganizmami, które jak mróweczki przerobią substancje w glebie na łatwo przyswajalne przez rośliny.

Mikroorganizmy pracują z nieprawdopodobną szybkością, gdy nic nie zakłóca ich pracy. Przyśpieszają rozkład materii organicznej. Aktywizują i stabilizują procesy próchniczo -twórcze. Wypierają  ze środowiska zagniwanie. Gleba odzyskuje zdolność samooczyszczania z substancji toksycznych. Poprawia się jej struktura ze zbitej i twardej  na gruzełkowatą. Roślina ma szansę na rozbudowę systemu korzeniowego i większy pobór wody w okresie suszy.

 

Wprowadzenie EM – Farming TM do gleby, wypiera szkodliwe drobnoustroje wobec roślin, co pozwala zmniejszyć lub wyeliminować z agrotechniki stosowanie zapraw chemicznych. Dodatkową zaletą jest detoksykacja gleby po pestycydach, oraz dejonizacja metali ciężkich, dzięki czemu substancje te nie przedostają się do roślin.

Plony z tego powodu są smaczniejsze, zdrowsze oraz równomiernie rozwinięte i jednakowo duże. Warzywa i owoce dłużej utrzymują swoją świeżość i jędrność. Korzyści ze stosowania mikroorganizmów są duże, zwłaszcza dla naszego zdrowia i portfela. Obniżają koszty produkcji rolnej. Są tanie i łatwe w zastosowaniu.

Coraz większy rozwój chorób i szkodników  bierze się ze zdegenerowanej gleby – chemią. Rosną  słabe rośliny, które są niszczone przez szkodniki, gdyż taka jest ich rola. Zniszczyć, to co słabe i chore. Takie są prawa natury. Stosowanie chemii na szkodniki i choroby dodaje im siły.

Rolnicy mówią, że teraz ta chemia jest jakaś słaba, gdyż mało działa. To szkodniki uodporniły się na chemię, której coraz więcej się podaje aby cokolwiek urosło.  To błędne koło z którego jedynym wyjściem jest odnowienie gleby. Ziemia zawsze odda to, co otrzymała.

Świadomość procesu nieustannej degeneracji gleby poprzez ingerencję w prawa natury, pozwoli zrozumieć w którym kierunku zmierzamy i co możemy otrzymać w zamian, co ziemi dajemy.

Matka żywicielka prosi o pomoc, gdyż widzi, że przyjdzie moment na brak żywności dla swoich dzieci. Pomóżmy jej się samej uzdrowić a odpłaci nam swoimi zdrowymi i smacznymi plonami.

To pożyteczne mikroorganizmy odbudują zniszczoną strukturę gleby. Przekształcą składniki pokarmowe na łatwo przyswajalne. Wiążąc azot atmosferyczny wprowadzą w obieg kompleks niezbędnych pierwiastków do rozwoju roślin. Mikroorganizmy są zdrowe dla roślin, ludzi i zwierząt.

Dlaczego ich nie stosować?

EM – Farming TM firmy EM – Word, którego jestem przedstawicielem, oferuje kompleks środków do uzdrawiania ziemi oraz ludzi. Moje doświadczenia z rolnikami wskazują na wyraźne efekty już w początkowym okresie stosowania EM. Produkty rolne są smaczniejsze i nie psują się szybko, tylko ulegają mumifikacji.

Żyjąc zgodnie z naturą możemy być człowiekiem szczęśliwym i bezpiecznym. Ziemia w zamian za dobre jej traktowanie da nam zdrowe produkty rolne, dzięki czemu będziemy zdrowi i tryskający energią.

Czego nam więcej potrzeba?

Radości istnienia na czystej planecie Ziemia.

Danuta Wachowska

Kontakt ze mną: tel: 041-3575734 lub kom: 0698179061

Dziel się Dobrą Energią
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •